Loading...
Destinație
Companie
Vas
Data Plecării

Croazieră sau vacanță pe uscat?

Plănuirea unei vacanțe implică multe decizii și luarea în considerare a unor factori care nu sunt evidenți la prima vedere. Una dintre întrebările pe care le vom aduce astăzi în discuție este: croazieră sau vacanță pe uscat? Există multe aspecte comune ale acestor două tipuri de concedii. Totuși, vom încerca să vă prezentăm cele mai importante diferențe, astfel încât să puteți lua o hotărâre cât mai avizată.

Avantajele și dezavantajele croazierelor

Activități croazieră
Când vine vorba de croaziere, acestea au două avantaje foarte importante. Primul, și cel mai evident - vasele de croazieră se mișcă. Asta înseamnă că, chiar și într-o escapadă de 3 zile puteți vizita mai multe țări, orașe, obiective turistice, toate acestea fără a fi nevoie să împachetați și despachetați sau să vă faceți griji pentru cum vă veți transporta bagajele între aceste destinații. Mai apoi, este important să luăm în considerare faptul că vasele vor naviga mereu în zone cât mai însorite. Dacă există fenomene meteorologice extreme într-o anumită zonă, vasele de croazieră o vor evita. În schimb, când vine vorba despre o vacanță rezervată într-un resort, acest lucru nu poate fi evitat. În situația în care ați făcut o rezervare la un hotel și vremea nu este una tocmai prietenoasă, nu puteți face mare lucru în această privință.

Un al doilea aspect important este faptul că vasele de croazieră au întotdeauna un program de entertainment foarte bogat. În fiecare zi există un program nou, care în general conține degustări de vinuri, cursuri de dans, jocuri, quizz-uri, ș.a. Seara puteți lua parte la spectacole similare celor din Las Vegas, muzicaluri de tip Broadway, spectacole de comedie, magie, muzică live si dans. Vasele mai noi oferă chiar activități inedite, precum parcuri acvatice, pereți de escaladare, mini-golf, cinematografe în aer liber, simulatoare de skydiving sau surfing. Pentru oaspeții mai tineri, vasele au programe dedicate copiilor de toate vârstele, atât în timpul zilei, cât și noaptea. Pur și simplu este imposibil să vă plictisiți!

Tarifele croazierelor pot părea uneori all-inclusive, însă acest lucru nu este 100% adevărat. De cele mai multe ori veți avea inclusă cazarea, toate mesele, o serie de băuturi non-alcoolice, folosirea piscinelor și a sălii de sport, programele pentru copii și activitățile mentionate mai sus. Va trebui să plătiți în plus pentru băuturile alcoolice, mesele la restaurantele cu specialități, bacșiș-urile care se adaugă automat la o serie de companii, dar și pentru o serie de activități speciale(tratamente la spa, excursii pe țărm, ș.a).

 

Avantajele și dezavantajele vacanțelor pe uscat

Resort

Resorturile pe uscat sunt mai potrivite pentru persoanele care își doresc o vacanță în care să se relaxeze și să fugă de agitația cu care se confruntă zilnic. În acest caz, aspectele prezentate mai sus nu mai constituie niste avantaje. Dimpotrivă, ele ar putea fi percepute chiar ca factori perturbatori pentru niște persoane care caută doar o vacanță departe de agitație. Marele avantaj al acetui tip de vacanță este faptul că este foarte relaxant. Poți petrece întreaga zi într-o piscină care îți place - uneori poți chiar comanda mâncare sau bautură fără a fi nevoie să părăsești piscina sau jacuzzi-ul. Iar dacă ești un mare fan al plajelor, te poți bucura de aceasta pe parcursul întregii zile, fără a fi nevoie să aștepți ca vasul să ajungă într-un port.

Resorturile sunt și mai spațioase decât vasele de croazieră, dintr-un motiv evident. Astfel, o cameră de hotel va fi în general mai mare decât camera dintr-un vas de croazieră. Totuși, un dezavantaj se poate consititui în faptul că în unele cazuri va fi nevoie să mergi o distantă mai mare pentru a ajunge într-un restaurant când vine vorba de un resort.

Activitățile de seară gravitează în general în jurul dansului și a băuturii, nu în spectacole foarte complexe. Acesta poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de preferințele personale.

 

Croazieră versus vacanță pe uscat - care este mai ieftină?

În general este dificil de realizat această comparație, dat fiind faptul că depinde de preferințele fiecăruia. Pentru a putea face o comparație cât mai precisă, am analizat oferte din aceeași zonă turistică și din aceeași perioadă a anului. De exemplu, pentru Dubai în decembrie 2019 o vacanță de 7 nopți(Signature 1 Hotel Heights Tecom) pentru două persoane costă în jur de 1700€, iar în ceea ce privește o croazieră cu zboruri incluse(Emiratele Arabe, Oman) aceasta ajunge la aproximativ 1200€ per persoană.

În general prețurile croazierelor vor fi mai ieftine decât cele ale unor vacanțe all-inclusive. Practic, diferența se va face în situația în care la prețul acesteia se vor adauga servicii suplimentare, cum ar fi tratamente la spa, pachete de băuturi alcoolice, excursii pe țărm și alte servicii suplimentare. Acestia sunt factorii care trebuie luați în considerare pentru a determina ce este mai potrivit pentru dumneavoastră.

Totuși, o vacanță nu este în general aleasă doar în funcție de preț. Alegerea opțiunii celei mai potrivite depinde de o varietate de factori specifici fiecărei persoane. De exemplu, dacă nu plănuiești să petreci foarte mult timp în cameră într-o croazieră, ideal este să alegi o cameră interioară și să economisești, având în vedere că nu te vei bucura foarte mult de priveliștea oferită de o cameră exterioară sau cu balcon. Dacă vrei doar să te bucuri de plajă și să nu faci multe alte activități, un resort all-inclusive poate fi alegerea potrivită pentru tine.

 

Încă ai nevoie de ajutor pentru a face alegerea potrivită? Iată câteva sfaturi utile:

Alege o croazieră dacă:

  • Plănuiești să vizitezi mai multe destinații într-un timp relativ scurt;
  • Vrei să te bucuri de o gamă variată de activități;
  • Nu plănuiești să plătești mulți bani pe activități extra;
  • Îți plac spetacolele în stil Broadway. Show-urile din resorturi(dacă vor exista) vor fi mai puțin spectaculoase;
  • Iți plac jocurile de noroc. Majoritatea vaselor de croaziere au cazinouri la bord.

Alege un resort dacă:

  • Îți dorești o vacanță cu adevărat relaxantă, cu puține activități;
  • Vrei să te poți plimba pe plajă la răsărit sau la apus. Pe o croazieră vei putea face acest lucru doar în zilele în care vasul este andocat în port sau vei putea vedea răsăritul/apusul de pe puntea superioară, în timp ce te bucuri de micul dejun sau de cină;
  • Vrei să te bucuri pe deplin de activități acvatice. Dacă plănuiești să îți petreci cea mai mare parte a concediului mergând cu caiacul, făcând snorkelling sau surf, cel mai potrivit ar fi să alegi un resort unde aceste activități sunt incluse.

Dacă tot nu ești hotărât ce opțiune este mai potrivită pentru tine, ia legătura cu unul din agenții noștri. Sfaturile consilierilor noștri, care au ani de experiență la bordul navelor de croazieră și călătorind în jurul lumii poate fi cea mai simplă variantă pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine.

Lăsați un comentariu