Loading...
Destinație
Companie
Vas
Data Plecării

RSS

Blog

Informații utile despre croaziere
Informații utile despre croaziere
Croazieră sau vacanță pe uscat?

Plănuirea unei vacanțe implică multe decizii și luarea în considerare a unor factori care nu sunt evidenți la prima vedere. Una dintre întrebările pe care le vom aduce astăzi în discuție este: croazieră sau vacanță pe uscat? Există multe aspecte comune ale acestor două tipuri de concedii. Totuși, vom încerca să vă prezentăm cele mai importante diferențe, astfel încât să puteți lua o hotărâre cât mai avizată.

Avantajele și dezavantajele croazierelor

Activități croazieră
Când vine vorba de croaziere, acestea au două avantaje foarte importante. Primul, și cel mai evident - vasele de croazieră se mișcă. Asta înseamnă că, chiar și într-o escapadă de 3 zile puteți vizita mai multe țări, orașe, obiective turistice, toate acestea fără a fi nevoie să împachetați și despachetați sau să vă faceți griji pentru cum vă veți transporta bagajele între aceste destinații. Mai apoi, este important să luăm în considerare faptul că vasele vor naviga mereu în zone cât mai însorite. Dacă există fenomene meteorologice extreme într-o anumită zonă, vasele de croazieră o vor evita. În schimb, când vine vorba despre o vacanță rezervată într-un resort, acest lucru nu poate fi evitat. În situația în care ați făcut o rezervare la un hotel și vremea nu este una tocmai prietenoasă, nu puteți face mare lucru în această privință.

Un al doilea aspect important este faptul că vasele de croazieră au întotdeauna un program de entertainment foarte bogat. În fiecare zi există un program nou, care în general conține degustări de vinuri, cursuri de dans, jocuri, quizz-uri, ș.a. Seara puteți lua parte la spectacole similare celor din Las Vegas, muzicaluri de tip Broadway, spectacole de comedie, magie, muzică live si dans. Vasele mai noi oferă chiar activități inedite, precum parcuri acvatice, pereți de escaladare, mini-golf, cinematografe în aer liber, simulatoare de skydiving sau surfing. Pentru oaspeții mai tineri, vasele au programe dedicate copiilor de toate vârstele, atât în timpul zilei, cât și noaptea. Pur și simplu este imposibil să vă plictisiți!

Tarifele croazierelor pot părea uneori all-inclusive, însă acest lucru nu este 100% adevărat. De cele mai multe ori veți avea inclusă cazarea, toate mesele, o serie de băuturi non-alcoolice, folosirea piscinelor și a sălii de sport, programele pentru copii și activitățile mentionate mai sus. Va trebui să plătiți în plus pentru băuturile alcoolice, mesele la restaurantele cu specialități, bacșiș-urile care se adaugă automat la o serie de companii, dar și pentru o serie de activități speciale(tratamente la spa, excursii pe țărm, ș.a).

 

Avantajele și dezavantajele vacanțelor pe uscat

Resort

Resorturile pe uscat sunt mai potrivite pentru persoanele care își doresc o vacanță în care să se relaxeze și să fugă de agitația cu care se confruntă zilnic. În acest caz, aspectele prezentate mai sus nu mai constituie niste avantaje. Dimpotrivă, ele ar putea fi percepute chiar ca factori perturbatori pentru niște persoane care caută doar o vacanță departe de agitație. Marele avantaj al acetui tip de vacanță este faptul că este foarte relaxant. Poți petrece întreaga zi într-o piscină care îți place - uneori poți chiar comanda mâncare sau bautură fără a fi nevoie să părăsești piscina sau jacuzzi-ul. Iar dacă ești un mare fan al plajelor, te poți bucura de aceasta pe parcursul întregii zile, fără a fi nevoie să aștepți ca vasul să ajungă într-un port.

Resorturile sunt și mai spațioase decât vasele de croazieră, dintr-un motiv evident. Astfel, o cameră de hotel va fi în general mai mare decât camera dintr-un vas de croazieră. Totuși, un dezavantaj se poate consititui în faptul că în unele cazuri va fi nevoie să mergi o distantă mai mare pentru a ajunge într-un restaurant când vine vorba de un resort.

Activitățile de seară gravitează în general în jurul dansului și a băuturii, nu în spectacole foarte complexe. Acesta poate fi un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de preferințele personale.

 

Croazieră versus vacanță pe uscat - care este mai ieftină?

În general este dificil de realizat această comparație, dat fiind faptul că depinde de preferințele fiecăruia. Pentru a putea face o comparație cât mai precisă, am analizat oferte din aceeași zonă turistică și din aceeași perioadă a anului. De exemplu, pentru Dubai în decembrie 2019 o vacanță de 7 nopți(Signature 1 Hotel Heights Tecom) pentru două persoane costă în jur de 1700€, iar în ceea ce privește o croazieră cu zboruri incluse(Emiratele Arabe, Oman) aceasta ajunge la aproximativ 1200€ per persoană.

În general prețurile croazierelor vor fi mai ieftine decât cele ale unor vacanțe all-inclusive. Practic, diferența se va face în situația în care la prețul acesteia se vor adauga servicii suplimentare, cum ar fi tratamente la spa, pachete de băuturi alcoolice, excursii pe țărm și alte servicii suplimentare. Acestia sunt factorii care trebuie luați în considerare pentru a determina ce este mai potrivit pentru dumneavoastră.

Totuși, o vacanță nu este în general aleasă doar în funcție de preț. Alegerea opțiunii celei mai potrivite depinde de o varietate de factori specifici fiecărei persoane. De exemplu, dacă nu plănuiești să petreci foarte mult timp în cameră într-o croazieră, ideal este să alegi o cameră interioară și să economisești, având în vedere că nu te vei bucura foarte mult de priveliștea oferită de o cameră exterioară sau cu balcon. Dacă vrei doar să te bucuri de plajă și să nu faci multe alte activități, un resort all-inclusive poate fi alegerea potrivită pentru tine.

 

Încă ai nevoie de ajutor pentru a face alegerea potrivită? Iată câteva sfaturi utile:

Alege o croazieră dacă:

  • Plănuiești să vizitezi mai multe destinații într-un timp relativ scurt;
  • Vrei să te bucuri de o gamă variată de activități;
  • Nu plănuiești să plătești mulți bani pe activități extra;
  • Îți plac spetacolele în stil Broadway. Show-urile din resorturi(dacă vor exista) vor fi mai puțin spectaculoase;
  • Iți plac jocurile de noroc. Majoritatea vaselor de croaziere au cazinouri la bord.

Alege un resort dacă:

  • Îți dorești o vacanță cu adevărat relaxantă, cu puține activități;
  • Vrei să te poți plimba pe plajă la răsărit sau la apus. Pe o croazieră vei putea face acest lucru doar în zilele în care vasul este andocat în port sau vei putea vedea răsăritul/apusul de pe puntea superioară, în timp ce te bucuri de micul dejun sau de cină;
  • Vrei să te bucuri pe deplin de activități acvatice. Dacă plănuiești să îți petreci cea mai mare parte a concediului mergând cu caiacul, făcând snorkelling sau surf, cel mai potrivit ar fi să alegi un resort unde aceste activități sunt incluse.

Dacă tot nu ești hotărât ce opțiune este mai potrivită pentru tine, ia legătura cu unul din agenții noștri. Sfaturile consilierilor noștri, care au ani de experiență la bordul navelor de croazieră și călătorind în jurul lumii poate fi cea mai simplă variantă pentru a face alegerea cea mai potrivită pentru tine.

Sugestii pentru prima croazieră

Sunt multe apecte care trebuie luate în considerare când planuiești o croazieră. Ce destinație să aleg? Ce durată să aibă? În ce perioadă a anului să navighez? Ce tip de cabină să aleg? Toate acestea pot fi puțin copleșitoare, chiar și pentru cei care au mai trăit această experiență. Sfaturile de mai jos au rolul de a vă ușura munca și de a vă ajuta să luați decizia care vi se potrivește cel mai bine.

 

  1. Ce tip de cabină să aleg?
    Primul gând va fi că nu veți putea să savurați experiența pe deplin dacă veți alege o cameră interioară. Realitatea este că mai ales în prima croazieră veți petrece foarte puțin timp în cameră. Pur și simplu sunt prea multe lucruri de făcut și văzut! Din acest motiv ideal ar fi ca în prima croazieră să alegeți cea mai ieftină opțiune și să explorați fiecare centimetru al navei. După ce ați mers deja într-o croazieră cu siguranță veți putea lua o decizie in cunoștință de cauză.
    Cele mai ieftine cabine vor fi guaranteed(ceea ce înseamnă că numărul de cabină vă va fi atribuit automat), dar dacă aveți posibilitatea de a alege, optați pentru o cameră la mijlocul vasului. Astfel, veți fi aproape de toate atracțiile principale ale vasului.
  2. Ce destinație sa aleg?
    Alegerea unei destinații depinde de mai mulți factori, cum ar fi disponibilitatea personală, bugetul, perioada cea mai propice de a naviga în fiecare colț al lumii. De exemplu, în timpul vacanțelor școlare croazierele au în general un preț puțin mai ridicat, dat fiind faptul că aceasta va fi perioada cea mai căutată de către familiile cu copii. Un alt factor care cântărește destul de greu este transportul până/de la portul de îmbarcare. Pentru croazierele pe Mediterana sau din Europa de Nord veți putea economisi în ceea ce privește transportul, sau chiar puteți să conduceți până acolo, dacă sunteți un împătimit al condusului. Un alt mod de a economisi este de a opta pentru o croazieră cu preț Last Minute.
    Deși în unele destinații puteți călători pe tot parcursul anului, altele au un sezon de navigare mai limitat. În tabelul de mai jos puteți vedea o lista de destinații și când este cel mai propice să le vizitați.
    Destinație Perioadă
    Alaska Mai - Septembrie
    Bermuda Aprilie - Octombrie
    Caraibe Întregul an
    Europa Aprilie - Noiembrie(unele destinații pot fi vizitate pe tot parcursul anului)
    Hawaii Întregul an
    Mexic Întregul an
    Golful Persan Septembrie - Aprilie
    Croaziere de repoziționare Martie - Mai, Septembrie - Noiembrie
    America de Sud Octombrie - Aprilie
  3. Nu presupuneți că totul este inclus
    De cele mai multe ori veți avea inclusă camera, toate mesele, taxele portuare, activitățile de la bordul navei și divertismentul. În situația în care doriți un pachet de bauturi, excursii la țărm sau acces la internet va trebui să plătiți în plus. Luați legătura cu noi pentru a întelege mai bine ce este inclus pentru croaziera care vă interesează. Astfel, puteți evita surprizele la bord.
  4. Bani la bord
    Majoritatea companiilor funcționează acum într-un sistem fară bani cash. Asta implică faptul că puteți achiziționa orice la bordul vasului doar folosind cardul de la cameră. Acest sold poate fi reglat fie in ziua debarcării, fie puteți sa cumpărați credit la bord chiar înainte de a pleca în croazieră. Lucrurile care pot costa bani în plus sunt băurile alcoolice(în situația în care nu ați cumpărat un pachet de băuturi), masa în alte restaurante în afară de cel în stil bufet și cel principal, tratamentele spa, accesul la internet, achizițiile din magazine și excursiile la țărm.
  5. Familiarizați-vă cu sistemul automat de bacșiș
    În momentul în care stați la un hotel sau luați masa în oraș, există obiceiul de a oferi un 'bacșiș' în situația în care sunteți mulțumit de serviciile prestate. Companiile de croazieră au automatizat acest sistem, pentru a se asigura că banii pe care i-ați lăsa bacșiș ajung la toți angajații care se asigură că sederea dumneavoastră este una placută. Aftfel, o sumă fixă(aproximativ 10€/adult) va fi taxată în fiecare zi din contul dumneavoastră la bord. De cele mai multe ori acest bacșiș poate fi anulat în cazul în care aveți vreo nemulțumire sau puteți cere la bordul navei să se anuleze bacșișul automat, în cazul în care vreți să vă ocupați dumneavoastră de acest aspect.
  6. Informați-vă în legatură cu porturile prin care trece croaziera
    Itinerariul croazierei este unul prestabilit, asa că vă puteți informa în privința acestuia de la bun început. Din momentul în care sunteți familiar cu acesta, este mult mai simplu să plănuiți excursii la țărm în funcție de ora la care vasul ajunge în fiecare port și de ora la care trebui să fiți înapoi pe vas. În ceea ce privește debarcarea, asigurați-vă că sunteți fie printre primii care coboară de pe vas, fie printre ultimii, pentru a evita cozile mari. Acest lucru se aplică și la îmbarcare.
    Coada îmbarcare